malinjo

Senaste inläggen

Av Malin Johansson - 12 oktober 2012 19:36

Ikväll har vi haft traditionellt fredagsmys och har det väl egentligen fortfarande, men just nu är det inte så mysigt för Lucas har en skrikperiod...


I alla fall så åt vi tacos och jag var väldigt sugen på att göra egna tortillabröd. Man tröttnar lätt av att äta de där chipsen jämt och ständigt, jag vill också rulla in min mat! ;)

Hittade det här fantastiska receptet hos Hovkonditorn och jag tror att det passar utmärkt även som bröd till wraps och liknande! Dessutom var degen väldigt lätthanterlig, sånt är alltid trevligt för en glutenintolerant!


Tortilla ca 5-6 st
 
3 dl mjölmix
1 dl majsmjöl (inte maizena, se nedan)
1 tsk salt
50 g mjölkfritt margarin
1,5 dl varmt vatten (jag värmde i vattenkokaren)
 

Blanda mjöl, salt och margarin. Häll på det varma vattnet och blanda till en fast deg. Dela degen bitar, forma till bollar och kavla mycket tunt. Stek i en het, torr panna tills det blir bubblor på tortillan, vänd och stek ytterligare en stund.





Tycker absolut att ni ska ta en titt hos Hovkonditorn som jag länkat till där uppe,det finns mycket som lockar där vill jag lova! Där finns även bild på tortillasen, och mina såg likadana ut. Där har ni ursprungsreceptet, jag har ju ändrat för att passa min kost.


Jag har länge trott att majsmjöl och maizena är samma sak men det är en enorm skillnad där. Helt otroligt att jag gått ovetandes om detta så länge. Majsmjöl ser mer ut som ströbröd och används också som det. Jag använde Oldas och det funkade ju fint!


Av Malin Johansson - 11 oktober 2012 11:10

Häromdagen bakade jag och Lucas småkakor på morgonen för att ha något att doppa i kaffet. Jag är en sann och äkta småkaksjunkie och har därför alltid småkakor hemma. Undantaget första månaden med Lucas, så kunde jag inte fokusera på bak, eller för den delen ha så mycket tid utan Lucas vid bröstet...


Anyway, de här kakorna är supergoda och enkla, men som min kära mor påpekade, de är mer som skorpor. Så kalla de vad du vill, de är goda och smakar kardemumma. Jag försöker vara noga med att säga var ifrån jag får recepten jag skriver ut här, för jag tycker ändå att de ska ha lite cred som har gjort receptet. Men detta recept har jag faktiskt modifierat fram själv med hjälp av lite andra recept. Kan rekommendera att ta ett recept, använda måtten så man får de rätt och sedan experimentera fram eget från det. =)


 


Kardemummakakor/skorpor ca 60 st


Ingredienser

1 msk malen kardemumma

200 g smör (mjölkfritt)

1,5 dl strösocker

0,5 dl sirap

5-6 dl mjöl (glutenfri mix)

1 tsk bakpulver

0,5-1 tsk vaniljpulver


Gör så här

Smält smöret och häll i en skål, gärna i metall. Blanda sedan i socker, sirap och kardemumma och vaniljpulver.

Blanda ner mjöl och bakpulver tills du får en lätthanterlig deg.

Dela upp degen i fyra delar och rulla delarna till längder (som med bondkakor, för er som gjort dem).

Låt längderna stå kallt i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär varje längd i ca 0,5-1 cm stora bitar och lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i ca 15 min eller tills de har fått lite färg.


Rekommenderar...




Av Malin Johansson - 11 oktober 2012 10:44

Den här pajen bjöd jag mina föräldrar på igår. Den vann första pris i en äppeltävling i Matmagasinet. Vi tycktedenvar jättegod. Lite knäckig men samtidigt mosigt god inuti. Den här pajen gjordes gluten- och mjölkfri utan problem. Äggrfri var den redan från början. Jag har gjort några små ändringar pga att jag saknade vissa ingredienser...

Glöm inte att läsa igenom hela receptet innan du börjar baka!


Barbros Äppelpaj


3 dl vetemjöl (glutenfri mix, ex Finax)

100 g smör (mjölkfritt)

2 msk vatten


Fyllning

5 röda syrliga äpplen ( jag använde Aroma)

2 msk smör

2 msk råsocker ( jag använde vanligt strösocker)

1 tsk krossade kardemummakärnor (malen funkar också bra)

1 msk pressad citron


Toscasås

150 g sötmandel

150 g smör (mjölkfritt)

1,75 dl strösocker

3 msk vetemjöl (glutenfri mix)

1,5 msk vispgrädde (iMat)


Gör så här


Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24-26 cm i diameter. Ställt kallt i 30 min.


Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Mjukstek i smör 3-4 min i kastrull.

Tillsätt råsocker, kardemumma, råsocker och citronsaft. Ställ åt sidan.


Skålla, skala och mal mandeln. ( jag valde att ha med skal och finhacka istället, gillar crunchet)

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och mjöl, därefter mandeln och grädden.

Ge blandningen ett uppkok. Ställ åt sidan.


Fördela äpplena i botten av pajformen. Täck äpplena med toscasmet och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20-25 min. Servera pajen med glass, grädde eller vaniljsås.


Rekommenderar....

 

           




Av Malin Johansson - 10 oktober 2012 19:43

Nu har jag fått lite ordning här på bloggen! Vill gärna veta vad ni tycker om den nya "designen" om man nu kan kalla det  för det, är det jobbigt att läsa vissa typsnitt? var det bättre förut?


Jag har fått ordning i arkivet och nu kan man lättare komma åt gamla inlägg om man t ex vill ha tag på ett recept eller något sådär, eller kolla på någon film jag har lagt upp. Dessutom har jag plockat bort reklamen, jag hatar reklam i bloggar så nu är den väck!


Idag har jag haft mamma och pappa på besök. Lucas fick jättefina kläder som kom ända från London, och det åts god stek och en god äppelpaj jag testade på dem. Lägger ut receptet här senare, men bild kan ni glömma för pajen är väldigt mycket uppäten...


Ja nu är det i alla fall dags för Bonde söker fru snart, den där Bengt är ju för mysig!

Av Malin Johansson - 10 oktober 2012 09:45

Alltså, jag är inte den smartaste hästen i stallet eller hur talesättet nu lyder...

Men när jag var gravid var jag tydligen den mest korkade hästen i hela Sverige. Där står jag med magen i vädret, får på mig ca tre plagg i hela garderoben ( inkl. Andreas del av den) och bestämmer mig för att rensa den! Jo initiativet var det väl ingen fel på, bara det att jag rensade bort i stort sett allt jag inte fick på mig just då. Jag hade S innan och var då uppe på L och nosade så ni kan ju tänka er hur garderoben såg ut efteråt.


Så nu sitter jag här med ett par jeans att ta på mig och i stort sett amningslinnen till det. Variation på vitt ellersvart linne, men still, linnen. Har beställt lite grejer från bonprix.se, får se om det passar. Vore ju kul att se lite chic ut trots babykräk och dreggel.


På tal om dreggel, STORT TACK till Anna för de fina haklapparna, de är otroligt användbara vill jag meddela. =)


Har beställt en sån här klänning, nu ska jag bara köpa resten av outfiten, byta  hårfärg och gå ner de sista 4 kilona till min startvikt ( som jag för övrigt var väldigt nöjd med)...


 

bild från bonprix.se

Av Malin Johansson - 3 oktober 2012 14:43

Ni vet hur man alltid pratar om att det lyser om gravida kvinnor. Jag har sett det på andra gravida, min kära vän ilma var i stort sett självlysande. På det allra bästa sätt såklart.


Jag kände mig aldrig sådär. Jag kände mig ganska dassig faktiskt. Det är först nu efteråt som jag känner mig smått lysande.


Jag sa hela graviditeten att jag inte skulle bli någon sån där tjej som la ut massa bilder på mitt barn på nätet, eller bara pratade om mitt barn hela tiden. Tji fick jag. Jag är precis sådär och värre. Men jag fattar grejen nu. Man är ju så förbannat stolt över det lilla livet. Stolt över sig själv för att man klarade förlossningen. Det är fortfarande helt ofattbart att det var Lucas som fanns i magen, den kopplingen har jag inte riktigt gjort än, men han är ju så otroligt fantastisk. Jag tycker till och med att hans skrik låter fint. Till en viss grad då, sen gör det ont i hjärtat på mig. Det är ju därför man vill visa hela världen.


Men jag ber om ursäkt om jag på frågan "hur mår du?" Svarar hur många gånger lucas bajsat idag, men för tillfället är han hela min värld. Och min värld är fantastiskt vacker nu.


Nej, jag har inte glömt Andreas, han är också med i min värld. Han kräver bara inte lika mycket uppmärksamhet. :)

Av Malin Johansson - 25 september 2012 18:27

Detta är verkligen vår son, ler som mest när man gör smaskande ljud! =)



 

Barn · Film
Ovido - Quiz & Flashcards